Slow Food

De wereldwijde voedselbeweging Slow Food ondersteunt kleinschalige ambachtelijke makers die traditionele streekproducten voor uitsterven willen behoeden. De makers verenigen zich in een Slow Food Presidium. Gezamenlijk leggen ze de productiewijze, de grondstoffen en andere kwaliteitscriteria vast. Zo garanderen ze de kwaliteit van het ambachtelijke traditionele product. In 2017 is het Slow Food Presidium Boeren Leyden Traditioneel opgericht. 

Culinair erfgoed om te behouden

De Ark van de Smaak

Wereldwijd staan kwaliteitsproducten van kleinschalige makers onder druk. Slow Food’s Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Daarbij gaat het om producten die specifiek horen bij de cultuur, historie of traditie van een streek of land. 

De wereldwijde Ark van de Smaak bevat inmiddels meer dan 5.000 producten. Vanuit Nederland zijn er zo’n 100 producten opgenomen in de Ark van Smaak.

Het Presidium: de afspraken

Ook de leden van de Vereniging van Boeren Leidse Kaasmakers hebben zich in 2017 verenigd in een Slow Food Presidium voor de Boeren Leyden Traditioneel. In het Presidium-protocol hebben de boeren vastgelegd hoe ze deze heerlijk lang gerijpte, overjarige kaas maken.

Rauwe melk

Boeren Leyden Traditioneel is een boerenkaas en wordt dus altijd gemaakt van rauwe melk. Pasteuriseren of verhitten van de melk is niet toegestaan.

Graskaas

De kaas wordt gemaakt van zomermelk. De koeien staan zoveel mogelijk buiten. Bijvoeren en krachtvoer zijn slechts beperkt toegestaan.

Overjarige kaas

Boeren Leyden Traditioneel is altijd overjarig: de kazen zijn minimaal 12-18 maanden oud. Ze wegen tussen de 8 en 10 kilo. 

Alleen de allerbeste

Na 6 en 12 maanden rijpen, worden de kazen tussentijds gekeurd. Alleen de allerbeste mogen het premium label dragen. 

Herkenbaar aan het etiket

Boeren Leyden Traditioneel is altijd herkenbaar aan het speciale etiket en banderol.

Slow Food controleert

Bij de kaaskeuringen is altijd een keurmeester van Slow Food Nederland aanwezig.

Ook kennismaken met deze traditionele kaas?