Slow Food
De wereldwijde voedselbeweging Slow Food ondersteunt kleinschalige ambachtelijke makers die traditionele streekproducten voor uitsterven willen behoeden. De makers verenigen zich in een Slow Food Presidium. Gezamenlijk leggen ze de productiewijze, de grondstoffen en andere kwaliteitscriteria vast. Zo garanderen ze de kwaliteit van het ambachtelijke traditionele product. In 2017 is het Slow Food Presidium Boeren Leyden Traditioneel opgericht.
Culinair erfgoed om te behouden
De Ark van de Smaak
Wereldwijd staan kwaliteitsproducten van kleinschalige makers onder druk. Slow Food’s Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Daarbij gaat het om producten die specifiek horen bij de cultuur, historie of traditie van een streek of land.
De wereldwijde Ark van de Smaak bevat inmiddels meer dan 5.000 producten. Vanuit Nederland zijn er zo’n 100 producten opgenomen in de Ark van Smaak.





Het Presidium: de afspraken
Rauwe melk
Boeren Leyden Traditioneel is een boerenkaas en wordt dus altijd gemaakt van rauwe melk. Pasteuriseren of verhitten van de melk is niet toegestaan.
Graskaas
De kaas wordt gemaakt van zomermelk. De koeien staan zoveel mogelijk buiten. Bijvoeren en krachtvoer zijn slechts beperkt toegestaan.
Overjarige kaas
Boeren Leyden Traditioneel is altijd overjarig: de kazen zijn minimaal 12-18 maanden oud. Ze wegen tussen de 8 en 10 kilo.
Alleen de allerbeste
Na 6 en 12 maanden rijpen, worden de kazen tussentijds gekeurd. Alleen de allerbeste mogen het premium label dragen.
Herkenbaar aan het etiket
Boeren Leyden Traditioneel is altijd herkenbaar aan het speciale etiket en banderol.
Slow Food controleert
Bij de kaaskeuringen is altijd een keurmeester van Slow Food Nederland aanwezig.