De kaasmakers

Eeuwenlang maakten vele honderden boeren boter en kaas in de polders rondom Leiden. Boter was hun belangrijkste product. Van de afgeroomde melk maakten ze de traditionele Boeren Leidse kaas. Tegenwoordig zijn nog zo'n dertig kaasmakende boeren actief in de Leidse regio. Een kleine groep maakt ook nog steeds de traditionele Boeren Leidse kaas.

Theo Warmerdam

Rond het jaar 1600 maakte Cornelis Janszoon al boter en kaas. Nu maakt Theo als 12e generatie op de Sophiahoeve de  meest bekroonde boerenboter van Nederland, de echte Boeren Leidse volgens familierecept en Warmerdammer 30+ zonder komijn.

De Sophiahoeve
Wasbeeklaan 7
2361 HG Warmond

Boris en Ellen Heemskerk

Boris en Ellen zijn de 4e generatie Heemskerk op boerderij De Morgenstond. Ze maken roomboter en boerenkaas – volvette Goudse of magere Boeren Leidse. Ook hebben ze een minicamping, ligplaatsen en winterstalling.

De Morgenstond
Boekhorsterweg 20
2374 BN Oud Ade

Familie Kwakernaak

Zuivelboerderij Kwakernaak in Oude Ade bestaat al vijf generaties. Eerst maakte men op de boerderij alleen Goudse boerenkaas, maar twintig jaar geleden is de nieuwe generatie gestart met het maken van Boeren Leidse kaas.

Zuivelboerderij Kwakernaak
Hofdijklaan 23
2374 BS Oud Ade

Familie van Leeuwen

Al generaties lang maakt de familie van Leeuwen op de Keizershof boerenboter, echte gekarnde karnemelk, Goudse boerenkaas en de traditionele Boeren Leidse. Fijnproevers weten de weg naar de boerderij te vinden.

De Keizershof
Noord Aa 4
2381 LV Zoeterwoude

Familie van Ruiten

Sinds 1850 boert familie van Ruiten op Kaageiland met Johan als 5e generatie. Ze maken onder meer de ambachtelijke Boeren Leidse en hebben een boerderijwinkel, een terras, een B&B én een klein kaasmuseum over kaasmakerij.

De Kaagse Boer
Julianalaan 29
2159 LC Kaag

Cees en Ruud van Schie

De Sweylanthoeve is een echt familiebedrijf waar al sinds 1845 boerenboter en Boeren Leidse wordt gemaakt. De broers Cees en Ruud hebben die traditie met liefde voortgezet. Ze produceren nog op kleine schaal. 

De Sweylanthoeve
Sweylantpolder 9
2362 AG Warmond

Verkoopadressen

Enkele producenten leveren hun Boeren Leyden Traditioneel zelf aan particulieren, horeca en delicatessenwinkels.

De Boeren Leyden Traditioneel is ook verkrijgbaar via

Retail en horeca kunnen de Boeren Leyden Traditioneel tevens bestellen bij kaasgroothandel Zijerveld in Bodegraven.